header piramide
Slimme Sleutel

Een ‘slimme sleutel’ wellicht niet zo slim

22-10-2018

Wel eens van een 'slimme sleutel' gehoord? Oftewel een contactloze autosleutel. Dat is een sleutel die je auto ontgrendeld als je in de buurt bent, dus zonder de sleutel daadwerkelijk te gebruiken. Een keyless entry-systeem. Zo kun je met je sleutel in je broekzak, de auto ontgrendelen als je de deurgreep pakt. Super handig maar helaas wel gevoelig om mee te knoeien. Hierdoor worden auto's gemakkelijker gestolen en is diefstal op deze manier populairder dan een ruit intikken, zoals ‘vroeger’. 

Inbraak of autodiefstal

Zelfs als je autosleutel binnen ligt en de auto op de oprit staat, kan het signaal opgepikt worden door dieven. Met een bepaald apparaatje wordt namelijk de communicatie tussen de auto en de sleutel opgepikt en zo misbruikt. Niet alleen om een auto te stelen maar ook om binnen te komen en navigatie of andere dure spullen buit te maken. Diefstal van en in nieuwe auto’s is de laatste jaren dan ook toegenomen.

Misschien heb je er nog nooit van gehoord maar toch gebruiken een hoop automerken deze contactloze autosleutel. Bij Lexus heeft 75% van de auto’s dit contactloze systeem, bij BMW is dit 21%, bij Toyota 36% en bij Renault hebben bijna alle nieuwe auto’s al deze slimme sleutel.

Een onveilig systeem betekent wellicht problemen met je verzekering 

De keuringsinstantie voor autobeveiliging (Kiwa) gaat begin volgend jaar auto’s met een onveilig contactloos vergrendelingssysteem afkeuren. Afkeuren betekent dat kopers van die auto's problemen kunnen krijgen met hun verzekering. De meeste verzekeraars vereisen namelijk een goedgekeurd beveiligingssysteem. Als dat niet het geval is, kan de verzekeraar weigeren een schade of diefstal te vergoeden. Dit geldt alleen bij aankoop van nieuwe auto’s.

Niet meteen reden tot paniek

Maak je voor nu geen zorgen, beveiligingssystemen worden niet achteraf afgekeurd. Toch kan het lastig zijn als er bijvoorbeeld in je auto wordt ingebroken op deze wijze. Als er geen braaksporen zijn, is het tenslotte lastig te bewijzen dat er daadwerkelijk is ingebroken.

Wat kun je doen?

Er wordt gespeculeerd dat een koektrommel van volmetaal, die de communicatie tussen sleutel en auto isoleert en dus blokkeert. Maar om nou elke dag met de koektrommel over straat te gaan…. Wel kunnen we in de software van de auto het keyless entry-systeem uitzetten. Dat betekent dat je ‘ouderwets’ moet drukken op het knopje en de auto niet meer contactloos opent. Verder is ons advies om de autosleutel niet dichtbij de auto te bewaren. Daarnaast kun je op de website laatjeautoniethacken.nl checken hoe goed het beveiligingssysteem van je auto is en hoe je een eventuele hack kan voorkomen. Ook vonden we op Bol.com een anti-inbraak autosleutelhoes. Of het echt werkt weten we niet, maar voor €12 het proberen waard! 

Heeft het onderwerp je aan het denken gezet? Bel ons op, Melvin denkt altijd graag met je mee!